Terug

Blusmiddelen in huis

Misschien heeft u ze al thuis: blusmiddelen. Zo niet, is het misschien een idee om deze aan te schaffen. In het volgende stukje willen we u uitleggen wat u het beste kunt gebruiken in uw huis.

Natuurlijk hoopt u dat u ze niet hoeft te gaan gebruiken. Maar een ongeluk schuilt altijd in een klein hoekje. Als er bij u brand uitbreekt, kunt u vaak met de kleinere blusmiddelen het vuur snel de kop in drukken.

  

Rookmelders
Allereerst is het verstandig rookmelders in uw huis op te hangen. Rookmelders waarschuwen u als er brand is, en zorgen dat u snel uw huis kunt verlaten mocht er brand zijn. Rookmelders redden levens! Op de markt zijn er heel wat rookmelders te koop. Overdag ruikt u waarschijnlijk snel als er iets in brand staat. Alleen ’s nachts als u slaapt merkt u hier niets van. In rook zitten veel giftige gassen, die vaak al dodelijk zijn. Een rookmelder gaat al vroeg af, waardoor u vaak tijdig uw woning kunt verlaten. Een rookmelder hoeft absoluut niet duur te zijn. Voor 5 euro heeft u al een rookmelder. De beste rookmelders zijn wat duurder. U kunt hiervoor advies vragen bij de brandweer, maar u kunt ook naar een bouwmarkt gaan voor advies. De beste rookmelders zijn diegene die onderling geschakeld zijn doormiddel van radiografische signalen. Als er bijvoorbeeld brand onstaat op zolder, gaan alle rookmelders in uw woning af. Ook zijn deze vaak gekoppeld aan het stroomnet. Dit betekend dat u deze gewoon kan aansluiten op 230 volt. Voordeel hiervan is dat u de batterij niet zo snel hoeft te vervangen. Er zit wel een batterij in, voor het geval uw stroom uitvalt. Vervang deze batterij dus minimaal 1 keer per jaar. Plak er dan een stickertje met de datum erop, zodat u precies weet wanneer uw batterij vervangen moet worden. Let er wel op dat elke rookmelder onderhuis nodig heeft. Test ze per maand, bijvoorbeeld nadat het luchtalarm getest wordt op de eerste van de maand, zo heeft u een makkelijk geheugensteuntje. Ook is het verstandig ze dan even stofvrij te maken, zo voorkomt u loze meldingen.

Blusdekens
Blusdekens kunt u in de keuken hangen. Ze zijn erg makkelijk als u bijvoorbeeld vlam in de pan heeft. Draai het gas (of elektrisch) uit, gooi de blusdeken eroverheen en zorg dat er weinig zuurstof meer bij kan komen. In het volgende filmpje wordt het een en ander uitgelegd hoe u ze kunt gebruiken:

Als u een blusdeken moet gebruiken, doe het dan op de volgende manier:
– Wikkel de deken om uw handen.
– Leg hem op de brandhaard of wikkel hem om het slachtoffer.
– Trek de deken goed dicht rond de hals van het slachtoffer, zodat de rook, vlammen en hitte niet bij het hoofd en gezicht van het slachtoffer kan komen. 
– Gooi de deken na gebruik weg.

Blus een vlam in de pan NOOIT met water. Het volgende filmpje laat zien wat er dan gebeurd:

Brandblussers
Als u een bouwmarkt in loopt, is er een groot scala aan brandblussers te koop. Maar wat zijn nu door voor,- en nadelen van deze blussers? In het volgende stukje gaan we u hier wat over uitleggen.

Schuimblussers
Schuimblussers zijn zowel thuis als in bijvoorbeeld de caravan geschikt om kleine branden te blussen van vaste en vloeibare stoffen. Voordelen van deze blussers zijn dat ze een langere blusduur hebben dan poeder, en dat ze veel minder nevenschade aanrichten.

Poederblussers
In een bouwmarkt vindt u heel vaak poederblussers. Deze zijn het meest geschikt voor branden in woningen. Ook voor auto’s, zomerhuisjes, caravans en boten. Voordelen van poederblussers zijn dat poeder droog is en de bus niet gaat roesten, en dat ze relatief goedkoop zijn. Nadelen zijn dat poeder gaat klonteren. Dit kunt u voorkomen door de bus af en toe even om te draaien. Ook geeft poeder veel schade aan elektronische apparatuur, en na blussen is poeder lastig op te ruimen. Gebruik hiervoor geen water, maar een industriële stofzuiger.

CO2 blussers (kooldioxideblussers)
Deze blusser is erg geschikt voor het blussen van elektrische branden. (bijvoorbeeld de meterkast) Deze blusser is minder geschikt voor huis,- tuin,- en keukengebruik. Je kunt ze herkennen door de grote toeter aan het einde van de slang. Omdat dit blussmiddel zeer koud is (-80 graden) kunt u derdegraads brandwonden oplopen. Houd de blusser dus altijd bij het handvat vast! Voordelen is dat het geen reststoffen achter laat, en daarom geschikt is voor electrische apperatuur. Nadeel is dat het in kleine ruimten verstikkingsgevaar veroorzaakt bij het blussen, omdat CO2 zuurstof verdrijft.

Tips
– Zorg dat uw brandblusser een keurmerk heeft van het ministerie van binnenlandse zaken. Hiervoor kunt u kijken op www.keurmerk.nl.
– Zorg dat uw brandblusser altijd verzegeld is.
– Kies altijd voor een blusser van minimaal 2kg. Kleinere blussers zijn te snel leeg.
– Laat de blusser regelmatig controleren door een bedrijf of de leverancier.
– Laat uw blusser na gebruik bijvullen, ook als deze niet helemaal leeg is. Zo weet u dat u zeker dat u hem weer volledig kan gebruiken mocht er weer brand zijn.