Terug

Rook en de gevaren ervan bij brand.

Bij de wat vaak grotere (woning) branden komt veel rook vrij. Deze rook kan zeer gevaarlijk zijn voor de brandweer. Daarom is het belangrijk dat brandweerpersoneel goed op de hoogte is van de gevaren van rook. Een hulpmiddel is de RSTV-scan. Nog voordat ze het pand hebben betreden kunnen ze aan de rook “aflezen” hoe erg de brand is binnen. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe brand en rooksignalen kunnen worden geintrepeteerd. (Engelstalig)


(Bron: Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=yWT3kWtXfJo&feature=player_embedded)

Dit filmpje gaat over het RSTV. De R staat voor Rook. De S voor Stroming: hoe sterker de ademing (push en pull) van de rook, hoe gevaarlijker. De T voor Temperatuur: hoe heter hoe gevaarlijker. De V voor Vlammen: als er vlammen zijn op onlogische plaatsen, bijvoorbeeld in de rook of vlammentongen, dan nadert de flashover.

Een flashover is een gevaarlijke situatie in bijvoorbeeld een kamer waarbij de hete rookgassen zich verzameld hebben in een ruimte en tot ontbranding komen. Dit betekent een zeer snelle stijging van de temperatuur wat levensgevaarlijk is voor iedereen die binnen is. Ook voor brandweermensen, ondanks de beschermende pakken.

In het volgende filmpje is gefilmd hoe snel een brand zich kan ontwikkelen in een normale woonkamer. Rond de 1:35 begint de flashover. Hier zie je dat het andere bankstel en later de televisie gaan branden, zonder dat er echt vlammen in de buurt zijn. De flashover waarvan we hier spreken is een zogeheten “arme” flashover. Door de hete straling in de rook die bij het plafond hangen gaan de bank en de televisie uitgassen. Deze brandbare gassen in het bankstel en de televisie ontsnappen door de hitte. Hierdoor komt er nog meer rook in de kamer vrij. Eerst vat het tweede bankstel vlam, daarna de televisie. Deze kettingreactie zorgt er eigenlijk voor dat binnen een mum van tijd de hele woonkamer in brand staat.


(Bron: Youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZH0k-NthgTY)

De brandweer kan een flashover op 2 manieren bestrijden. De eerste is de natuurlijke weg. Aan de voor en acherzijde van het pand worden gaten gemaakt, zodat door de wind alle hete rookgassen uit de ruimte kunnen ontsnappen, en de kans op een flashover wegneemt. De tweede manier is een geforceerde manier. Hierbij wordt met een vernevelde straal water in de hete rookgassen gespoten, zodat de rookgassen gekoeld worden en de temperatuur naar beneden gaat. Hierdoor krijgt de flashover geen kans om zich te ontwikkelen.